Samen breien, het behoud van handwerk technieken


De kunst van het breien speelt al eeuwen lang een rol in het leven van vrouwen.De techniek werd en wordt doorgegeven van moeder op dochter en van vrouw tot vrouw.

De video hieronder gaat over wat breien voor vrouwen door de eeuwen heen heeft betekent.

Vrouwen breien samen

Er waren verschillende redenen waarom breien vroeger al zo populair was. Je kunt een breiwerk snel oppakken om waar en wanneer je maar wilt en kunt te breien. Je kunt even ontspannen met een breiwerkje en toch nuttig en productief bezig zijn.

gebreide sokkenNuttige handwerken

Tegenwoordig breien we voornamelijk omdat we het leuk vinden en niet meer omdat het noodzakelijk is om jezelf en je familie te voorzien van sokken, sjaals en truien. Wat in vroeger tijden meestal de hoofdreden was om te gaan breien.

 

Samen breien en leren van elkaar

Breien is net als veel andere handwerk technieken altijd al een sociale bezigheid geweest. Vrouwen breiden vaak samen in gezellige groepen. Ook nu wordt er veel samen gebreid in een van de vele brei cafés die ons land rijk is. Hier kunnen zowel beginnende breisters als gevorderden leren van elkaar.

Het samen breien geeft gezelligheid en is inspirerend. Bovendien is het erg handig wanneer je even vast zit met je breipatroon dat er hulp in de buurt is.

 Behoud van technieken, doorgeven aan de nieuwe generatie

De techniek van het breien en andere handwerktechnieken wordt al eeuwen lang doorgegeven. Meestal leer je breien van je moeder, je oma, een tante of andere vrouw in je leven. In Engeland zijn The Amazings een tijdje actief bezig geweest met het overbrengen van oude handwerktechnieken aan jongeren.

Dit filmpje in deze Facebook post gaat over waar The Amazings voor stonden.

.

The Amazings

the amazings

Helaas is het project The Amazings inmiddels gestopt. Maar je kunt nog een aantal van de video’s van dit project online vinden.

Zoals bijvoorbeeld deze video serie over Big Knitting:
bezemsteel breien

Hier vind je alle video’s van dit project: The Amazings video’s.

the amazings video's

100 jaar later….

Wat denk je zal er over honderd jaar nog gebreid worden? Geef jij breiles aan je dochters en zonen, neefjes en nichtjes of wie dan ook?

 


Kijk ook even hier:

Breiwol kopensjaal breipatroon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *