Breisteken en breipatronen
Verschillende breisteken samen vormen een breipatroon. Hiermee bedoelen we dan het steken patroon. Wanneer je recht en averecht kunt breien, heb je de basis voor een groot aantal breipatronen onder de knie.
Door een bepaalde afwisseling van rechte en averechte steken ontstaat er al gauw een interessant patroon.
Kijk hieronder voor de uitleg van
verschillende soorten breisteken. Ken jij de Gerstekorrelsteek al, of de Patentsteek bijvoorbeeld?
Breisteken
Over welke breisteek wil je meer leren? Kies hieronder en klik op de naam van de steek die je wilt leren breien.
Kun je nog niet breien, kijk dan op de pagina Breien leren voor uitleg over het opzetten van steken en recht en averecht breien. Je kunt ook op de pagina met beginners cursussen kijken voor meerdere gratis beginners cursussen, die ook jou leren breien: Breien beginners cursussen.
Voor sommige van deze breisteken moet je iets meer doen dan alleen maar recht en averechte steken breien. Soms moet je steken samen breien, extra lussen maken of steken verdraaid breien. Dat klikt in het begin erg ingewikkeld, maar meestal zijn er wel wat video filpjes die je erbij helpen.
Ook is het niet altijd duidelijk welke steek er precies bedoeld wordt, zeker omdat sommige breisteken met verschillende namen worden aangeduid. Kijk daarom altijd goed of je de juiste steek gevonden hebt en brei altijd eerst een proeflapje voor je er een groot breiwerk mee gaat maken.
Sommige steken vragen meer wol dan andere steken. Om te voorkomen dat je wol te kort komt wanneer je een andere steek gebruikt dan in het patroon aangegeven wordt kun je twee proeflapjes breien. Een in de originele steek en een in de steek die je hebt gekozen. Dan weet je voor je begint of je meer breigaren nodig zult gaan hebben.
Boekentip:
Alle steken voor het handbreienHeb je een Engels breipatroon, dan kun je op deze pagina kijken wat de Nederlandse naam is voor die steek. Engelse breivertalingen