Breiwol
Weet jij wat die tekens op het etiket van je breiwol betekenen? Om bijna iedere bol breigaren die je koopt zit een etiket. Op dat etiket staan verschillende dingen aangegeven die je moet weten over de wol voor je er mee gaat breien.

Het etiket van je breiwol
Wat vertelt het brei etiket je? Weet je wat een verfbadnummer is en waarom het belangrijk is?
Het etiket van het breigaren geeft je alle informatie over de samenstelling van de wol op het etiket afgedrukt. Wanneer het een menggaren is, staat de samenstelling en verhouding van de verschillende soorten garens aangegeven.
Informatie over je breiwol
Het etiket van je bolletje wol geeft je veel informatie over het garen wat je in handen hebt.
Je ziet meestal de naam van de wol en de naam van de fabrikant van de wol.
Wanneer je goede ervaringen hebt met een bepaald merk wol, kan dat een argument zijn om opnieuw te kiezen door deze wol soort.
Samenstelling van de wol
Op het etiket staat aangegeven uit wat voor garen deze wol bestaat. Dit kan zijn een zuiver scheerwollen garen, in dat geval zal altijd het wol tekentje weergegeven worden. Maar het kan ook om een volledig synthetisch, acryl garen gaan, of een gemengd garen. Lees hier meer over de soorten wol die er zijn: Wollen en synthetische breigarens.

Gewicht en totale lengte
Het gewicht van het bolletje wol wordt meestal in grammen vermeld. In een breipatroon wordt vaak aangegeven hoeveel gram wol je nodig hebt voor dit patroon.
Toch hoeft het gewicht niet
alles te zeggen.
De totale lengte van het garen speelt ook een rol bij de berekening van de hoeveelheid die je nodig hebt voor je breiwerk.
Kleurnummer en verfbad
Op iedere bol wol staat het kleurnummer en het verfbadnummer.
Breiwol wordt in de fabriek gekleurd. Dit gaat in grote verfbaden. Iedere keer wanneer men een nieuw verfbad vult met nieuwe verf verschilt de kleur van de verf en dus van de wol een heel klein beetje
van het vorige verfbad.
Je kunt dit niet zien wanneer je twee bollen wol uit een verschillend kleurbad naast elkaar houdt, maar wanneer je een effen trui van wol uit verschillende verfbaden breit
is het kleurverschil heel goed te zien.
Daarom moet je altijd de verfbadnummers nakijken en alleen bollen kopen met hetzelfde kleur en verfbad nummer.

Breinaalden
Op het etiket staat aangegeven met welke naalddikte deze wol volgens de fabrikant het beste gebreid kan worden.
Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je precies wilt gaan maken en jouw eigen brei stijl. Ben jij iemand die heel vast breit of juist heel los.
Dat kan bij een patroon waar de maten heel precies genomen moeten worden nogal wat uitmaken.
Lees hier meer over breinaalden: Welke breinaald?

Proeflapje
Het is altijd aan te raden om even een proeflapje te breien. Meestal heb je daar geen zin in, want je wilt snel beginnen met je nieuwe brei project, maar
een proeflapje kan je behoeden voor een teleurstelling later.
Op het eitiket van de wol staat aangegeven hoe groot een proeflapje van een bepaald aantal steken en een bepaald aantal gebreide naalden zou moeten zijn.
Wanneer jouw proeflapje daarvan afwijkt, kun je het beste het patroon aanpassen door meer of juist minder steken op te zetten, of door dikkere of dunnere breinaalden te gebruiken.
Maar wanneer je proeflapje heel erg afwijkt, kun je beter een ander patroon of andere wol gaan zoeken.

Wasvoorschrift
Een ander onderdeel van het breiwol etiket is het wasvoorschrift. Hierop kun je lezen hoe je deze wol moet behandelen.
Sommige wol soorten mogen in de wasmachine gewassen worden, andere absoluut niet. Gebruik voor zowel hand- als machinewas een wolwasmiddel zodat de wol in goede conditie blijft.
De droogtrommel is bijna altijd een taboe voor breiwol. Laat je breiwerk het liefste liggend drogen, dan blijft het het mooiste in vorm.
Wat voor garen is dit?
Wanneer je het etiket van de wol niet (meer) hebt, kun je met een eenvoudige test er achter komen of het een zuiver wollen garen is of een synthetisch garen.
Neem een lange draad mee naar buiten en steek die (op een veilige manier) aan. Wanneer het garen smelt en chemisch gaat ruiken is het synthetisch, wanneer het garen ruikt alsof er haar
verbrand wordt en er as overblijft is het een wollen garen.
Wil je precies weten van wat voor materiaal jouw bolletje wol is gemaakt, doe dan de uitgebreide brand test.


Super handig dit breidagboek. Noteer al je breiprojecten en vergeet nooit meer hoe je iets hebt gemaakt.
Leg vast welke wol je hebt gebruikt en welke naalden, maar ook wat je hebt veranderd aan het patroon.
Lees hier verder: Handwerkdagboek